Day 8: When the storm brings snow on the mountains

Zaterdag 17 september

Om 6u50 is Jasper wakker geworden. Hij heeft weeral last van zijn tandjes. We staan meteen op en zien dat het nog altijd goed aan het regenen is. Normaal zou het rond 15u stoppen met regenen, dan kunnen we misschien wel nog een uitstapje doen. Nu gaan we eerst ontbijten. Voor Jasper een lekkere boterham met boter, korstjes om op te sabbelen en zijn flesje melk. Tom maakt voor mij eitjes met spek klaar. Het smaakt allemaal heerlijk. 


Daarna starten we met het ochtendwasje en mag Jasper zijn schattige berentrui aandoen. Vandaag is het dan ook berekoud buiten! 


We spelen nog een beetje met Jasper op zijn speelmat. Het bouwen van torens en Jasper breekt ze weer af. Hij vindt dit zo geweldig! Rond 8u40 is hij moe en slaapt hij nog een goed uurtje in zijn bedje. Na zijn 2de ochtenddutje gaan we naar de Sloveense Aldi. Hier mag Jasper voor de allereerste keer in de winkelkar zitten! 


We kopen wederom fruit, beleg, broodjes voor ons, zalm, aperitief, eitjes en Toblerone ijsjes. Terug aan de auto is het nog altijd enorm aan het regenen. Tom parkeert de auto aan de ingang, zodat we Jasper meteen in zijn autostoel kunnen vastmaken. Hoewel hij toch altijd zo stribbelt om in zijn autostoel te zitten; typisch peutergedrag. Maar daarna is hij altijd zo tevreden als hij zijn kousen weer heeft kunnen uittrekken... Tom stopt ook nog even bij de bakker voor een vers brood en dessertje. Terug in ons vakantiehuis mag Jasper al zijn middagmaaltijd eten, deze keer de lekkere verse wortelpuree met kip gemaakt door de mama. 


Om 12u20 is Jasper al moe en mag hij in zijn bedje slapen. Ondertussen gaat Tom kijken of de Black Swan Burger open is. Helaas is het weeral niet open. Vermoedelijk door het slechte weer. Terwijl ik het afwasje doe, gaat Tom naar het restaurant hier net achter. Daar koopt hij een maaltijd voor ons twee. I present You "lunch time". Omg, zo een schotel vlees en frieten. 


De kalkoen en ribbetjes waren wel heel lekker, alsook de frietjes. Echter hebben we dit niet opgekregen. Zonde van al dat vlees. We bewaren nog wat vlees in de frigo voor eventueel morgen. Daarna ben ikzelf ook heel erg moe en doen we samen een dutje. Om 15u is Jasper wakker geworden na zijn dutje van 2,5 uur en is het eindelijk gestopt met regenen. We doen de rolluiken open en wat zien we!? SNEEUW op de bergen! Signaal om te vertrekken. Ik maak eerst nog een verse fruitpap klaar voor Jasper, banaan en peer. Ook de mama eet een dessertje van de bakker. Na ons fruit en gebak is het echt tijd om te vertrekken. Deze keer vertrekken we wel goed warm gekleed, want het is enorm koud buiten. 



Het is een goed half uurtje rijden vanuit ons vakantiehuisje. We rijden naar de Vrata vallei en de Pericnik-waterval. Vrata betekent poort en de vallei is de toegangspoort tot het Nationaal Park Triglav. Jasper geniet deze keer met veel geluidjes in de auto, want de lucht is weer blauw, de bergen zijn te zien, de rivier kleurt mooi en zijn kousen heeft hij wederom kunnen uittrekken. 



Een eerste stop is op de parking van de waterval, die langs de weg ligt. We hebben gelukkig nog een plekje, want het is wel wat aan de drukke kant. De waterval is van hieruit al goed te bezichtigen. Er is een korte, steile wandeling tot aan de waterval, die 52 meter hoog is. Je kan ook achter de waterval wandelen. Door de regen ligt het wandelpad wel glad en met veel losse stenen. We beslissen om vanuit de parking een foto te nemen en niet meer naar boven te wandelen. Het is echt wel koud geworden. Jasper krijgt terug zijn kousen aan, pantoffels, en zijn muts aan. De mensen reageren hier ook vrolijk op Jasper, hij steelt weer de show!





Na de watervalfotoshoot springen we terug in de auto en rijden we doorheen de Vrata Vallei. De bergen met sneeuw worden steeds meer zichtbaarder. We hebben eigenlijk weer geluk, dat we wederom in september de eerste verse sneeuw mogen beleven!  





Op het einde van de weg, parkeren we de auto. We gaan een heel kleine wandeling doen om nog een foto van de berg Triglav te nemen. Van hieruit hebben we een uitzicht op de 1.500 meter hoge noordwand van de Triglav, de hoogste berg van het Nationale Park. Hier is het nog kouder, dus Jasper mag zijn dikke regenjas, pantoffels, wederom zijn sokken (ze lagen alweer van zijn voetjes), handschoenen en zijn muts aandoen. Hij lijkt dan ook niet tevreden in de wandelrugzak... 



Je hebt hier ook een herberg, waar we misschien wel iets kunnen gaan drinken en waar Jasper zijn flesje melk kan drinken. 


We wandelen naar links, richting de rivier met uitzicht op de bergen. 






We blijven hier niet te lang en keren terug langs de herberg, waar Tom nog een foto vraagt aan een andere wandelaar. 


Daarna nemen we nog een kijkje in de herberg. Er is veel volk, maar er is gelukkig nog een plekje vrij. Hier bestellen wij een warme chocolademelk en mag Jasper zijn flesje melk drinken. Wederom krijgt Jasper weer veel aandacht van de uitbaters en andere wandelaars. 



Na het uitdrinken van onze drankjes, wandelen we terug naar de auto. Bye bye bergen en Jasper is weer vrolijk, want hij kan zijn kousen voor de 5de keer weer uittrekken! 




De terugweg naar huis is ook heel mooi. We zien zelfs nu duidelijk de bergen, die net achter ons vakantiehuis liggen. 




We bekijken nog even of de Black Swan Burger open is, maar helaas weer niet open. Hopelijk is die morgen wel open. Terug in het vakantiehuis krijgt Jasper meteen zijn avondwasje. We doen zijn nieuwe pyjama aan en hij drinkt zijn groot avondflesje leeg. Na het lezen van nog een Piet Piraat verhaaltje valt Jasper in slaap... 


Alhoewel dat dachten we toch... Hij blijft enorm woelen in zijn bedje en na een half uurtje gaan we nogmaals checken en merken we dat hij het te warm heeft. We beslissen om dan terug zijn gewone pyjama aan te doen, want hij zal het ook niet leuk vinden dat zijn voetjes niet vrij zijn. Dat is toch het vermoeden dat wij hebben. Tom en ik eten iets kleins in de keuken en daarna typ ik het verslag van dag 7 en post het online. Om 21u45 ga ik slapen, want ik ben wederom zeer moe. Morgen gaan we terug verder met de planning van onze uitstapjes. Tot morgen!

Weer: regen, bewolkt, koud, beetje zon, 10 °C 

Reacties

  1. Niet zeker dat hetzelfde herberg was in 1984 maar er was toen al veel volk.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten