Day 2: Our first viewpoint in Slovenia - Kolovrat

 Zondag 11 september

Rond 3u s'nachts werd ik wakker door het gehoest van Jasper. Hij heeft er enorm last van en ik ga kijken in zijn kamer. Zijn ene armpje voelt koud aan en het is ineens enorm koud geworden in het vakantiehuisje. Ik haal Jasper uit zijn bedje en leg hem bij ons in bed. Morgen toch maar de verwarming aanzetten en een dikkere pyjama aandoen. Jasper is helaas wakker en na een uurtje valt hij eindelijk terug in slaap bij ons in bed. Pas om 7u45 worden we alledrie weer wakker. Het is inderdaad frisjes in het vakantiehuisje. Ik zet de verwarming aan en leg Jasper zijn speelmat met zijn speelgoedjes klaar in de living. Daarna maak ik zijn ontbijt klaar, 2 boterhammen met avocado en zijn flesje melk van 180 ml. Hij smult van zijn ontbijt, maar heeft toch nog wat last van zijn hoest en neusje. Vanavond geven we best wat perdolan voor het slapen gaan. Hij speelt op zijn speelmat, terwijl wij eitjes, fruit en broodje kaas eten. 


Deze ochtend doen we nog op het gemak, hoewel het jeukt om in de auto te springen en op ontdekking te gaan. Na Jasper zijn wasje en ons wasje, wilt de eigenares nog even langskomen. Jasper doet nog een klein dutje in zijn bedje. Na het bezoek van de eigenares, is het al redelijk laat. We beslissen om Jasper zijn lunch op te warmen en mee te nemen in de thermos. Het is bijna 11u eens we kunnen vertrekken naar een uitzichtpunt, Kolovrat. Dit is een bergkam nabij Kobarid en Tolmin. Vanaf de berg heb je een mooi uitzicht. Je kunt zowel de Adriatische Zee in het zuiden, als de Alpen in het noorden zien. Kolovrat is 1000 meter hoog en is gemakkelijk te bereiken met de auto. We parkeren de auto net aan een picknickbank. We bekijken eerst het uitzicht. Jasper weet niet naar waar eerst te kijken... 




Na een eerste uitzichtpunt mag Jasper zijn maaltijd (pompoen - kip - aardappel) opeten in zijn buggy. Het valt allemaal goed in de smaak en eet alles op. 


Tom gaat ondertussen even naar de overkant, waar er een nieuwe trail begint. The walk of Peace is gemaakt naar aanleiding van de Eerste Wereldoorlog en is pas sinds 2021 volledig klaar. Deze lange wandeling bedraagt 400 kilometer doorheen de bergpassen van Slovenië. 


Na Jasper zijn lunch, mag hij voor het eerst in de grote wandelrugzak, die we hebben mogen lenen van  een koppel via Tom zijn werk. Het is nu een kleine wandeling doorheen een soort van openluchtmuseum. Hier kunnen we nog de verdedigingsgangen zien vanuit de Eerste Wereldoorlog. Kolovrat was dan ook de frontlinie tijdens de Eerste Wereldoorlog. 





We wandelen naar de verschillende uitzichtpunten en het is totaal niet druk. 






Er is eigenlijk geen volk meer en we wandelen hier helemaal alleen terug via de verdedigingsgangen. 




Iets na 13u keren we terug naar ons vakantiehuisje, zodat Jasper zijn middagdutje kan doen in zijn bedje. Hij hoest nog altijd en het enige dat echt goed kan helpen, is voldoende slapen. Terwijl Jasper slaapt, eten wij een broodje met beleg op ons terras op. 


Jasper blijft heel lang doorslapen. Om 16u10 ga ik Jasper wakker gaan maken, want anders is het echt wel te laat voor zijn fruitpap. Deze keer mag hij verse appel en banaan eten. Hij eet 155 gram fruitpap en drinkt goed van zijn water. Daarna wandelen we nog even rond en mag hij in de schommel liggen. 


De bedoeling was om nog een waterval te bezoeken, maar het is reeds te laat. Jasper heeft nog altijd last van zijn hoest, maar de buitenlucht en zeker de bergenlucht, zou hem weer gezonder moeten maken. We beslissen om te wandelen naar het centrum, nadat Jasper zijn eerste avondflesje heeft leeggedronken. Voor vanavond zouden we een pizza willen bestellen, zodat we niet moeten koken. Er is ook geen oven of microgolf aanwezig en de dampkap maakt heel veel lawaai. Als we gewoon iets bestellen, maken we niet te veel lawaai, zodat Jasper vanavond snel in slaap kan vallen. Nu geniet hij nog van zijn wandeling met de mooie natuur rondom ons. 






In het centrum bekijken we onze opties voor vanavond. Daarna wandelen we terug naar het vakantiehuisje. Tijd vliegt weer voorbij... Jasper krijgt zijn wasje en mag daarna een dikkere pyjama aandoen. We geven hem ook een beetje perdolan net voor het drinken van zijn avondflesje. We zorgen er voor dat het ook niet te koud is in zijn kamer. Rond 19u45 ligt hij zo goed als te slapen in zijn bedje. Ik neem een douche, terwijl Tom onze pizza gaat halen. Om 20u30 kunnen we na de opruiming en afwasje, smullen van een lekkere pizza op ons terras. 



Na ons avondeten, typ ik het eerste verslag van onze reis vanuit ons bed. Tom ligt reeds te slapen om 22u. Net voor 23u post ik het verslag online en check ik nog even bij Jasper. Hij ligt heel goed te slapen. Morgen gaat een drukke dag worden, dus ben benieuwd naar Jasper zijn reactie en onze eerste wandel ervaring met hem. Tot morgen. 

Weer: zonnig, 24 °C

Hike: 4,5 km 

Reacties